Morötter

Hem, Mat och Recept, Vardag / Permalink / 0

Imorse när jag gjorde frukost upptäckte jag att 1 kilo morötter höll på att bli dåliga. Som tur är fick jag en juice maskin av min syster för ett tag sen så det blev en halv liter juice och en massa morotskött över. Det kan man inte slänga! Det stog mellan bröd och soppa och det blev bröd. 
Så här gjorde jag: 

Ingridienser 
1 kilo morötter blev ca 3 dl morotskött (från juicepress) 
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl extra virgin oliv olja 
1 msk havssalt 
1 msk muscavado socker
4 dl vetemjöl 
4 dl råksikt 
4 dl grahamsmjöl 
2 dl havregryn 
2 msk solroskärnor 
2 msk pumpakärnor 

Jag gjorde så här:

Smula jäst i en stor bunke. Häll i ljumet vatten och blanda i sockret, salt och olja. Blanda i mörötterna. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och knåda till en smidig lite kletig deg. (Beroende på om morötterna är torra eller väldigt blöta kan det behövas 1 dl mjöl till.) olja en brödform, mortla kärnorna och strö hälften i kanterna av formen. Lägg i degen strö över resten av kärnorna och lite havssalt och låt jäsa i 40 min. Ställ ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 40 min och låt stå på eftervärme i 20 minuter. 

Till top